Ön jelenleg itt tartózkodik:  Hírek

Hírek

Elfogadták az alaptörvény tizenharmadik módosítását: változott az államfő kegyelmi jogköre

2024. June. 13.

Az államfő a kormány tagjának ellenjegyzése nélkül gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát, és a 18 év alattiak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülnek el. Döntött az Országgyűlés.

Górcső alatt a hazai online piacterek és a DSA-rendelet

2024. June. 13.

Nem hoz érdemi szigorítást az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendelete (DSA) a magyarországi online piacterek üzemeltetői szerint, mert a hazai szabályozás a legtöbb kérdésben már eddig is hasonló vagy szigorúbb kereteket szabott meg számukra, a fogyasztók szempontjából azonban előnyösnek vélik az új jogszabályt. Egyebek mellett ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készített friss kutatás.

Végtermék-e a villamos energia? – avagy a kártérítési jog uniós összevetése

2024. June. 12.

Az EU Bírósága egy francia jogvita kapcsán úgy ítélte meg, a villamosenergia-elosztórendszer üzemeltetőjét a vonatkozó uniós irányelv alapján „gyártónak” kell tekinteni, ha módosítja a termelő által szolgáltatott áram feszültségét a végső fogyasztói felhasználás érdekében.

Uniós bíróság: menekültstátuszra jogosultak azok a nők, akik a nemek közötti egyenlőségbe vetett hitük miatt üldözésnek vannak kitéve hazájukban

2024. June. 12.

Menekültstátusz kaphatnak azok a menedékkérő nők és lányok, akik "hisznek a nemek közötti egyenlőségben", és emiatt bizonyítottan üldöztetésnek vannak kitéve hazájukban - hozta meg határozatát kedden az luxembourgi székhelyű európai uniós bíróság.

Jogerősen öt év börtönre ítélték a József körúti gázolót

2024. June. 10.

A korábbi ítéletet helybenhagyva, a Fővárosi Törvényszék jogerősen öt év börtönre ítélte azt a férfit, aki 2023. február 19-én hajnalban a József körúton ittas állapotban elgázolt egy nőt, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Bűnügyi felügyelet alá helyezték Gyárfás Tamást

2024. June. 04.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva elrendelte Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott bűnügyi felügyeletét a Fenyő János médiavállalkozó megöletése miatt indult ügyben kedden.

EU: megszületik a termékek javításához való jog

2024. June. 04.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a javításhoz való jogról szóló irányelvként (R2R, right to repair) is ismert jogszabályt, amely a meghibásodott vagy hibás áruk javítását mozdítja elő. E jogszabály megkönnyíti majd a fogyasztók számára azt, hogy hibás áru esetén csere helyett javítást kérjenek, és általa a javítási szolgáltatások igénybevétele könnyebbé, átláthatóbbá és vonzóbbá válik. Az irányelv elfogadása az utolsó lépés a jogalkotási döntéshozatali folyamatban – olvasható a Tanács honlapján.

Átfogó kép a megújuló ingatlan-nyilvántartási rendszerről – I. rész

2024. June. 04.

Sorozatunk a megújuló ingatlan-nyilvántartási rendszer szabályozási koncepcióját és az ahhoz kapcsolódó jogalkotást mutatja be az ingatlanjog.hu-n megjelent tanulmány alapján.

Műtőssegédeket és szakorvost ítéltek el egy beteg halála miatt

2024. May. 31.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt szabott ki felfüggesztett szabadságvesztést a Szigetvári Járásbíróság két műtőssegédre és egy szakorvosra, amiért egy műtét során fertőtlenítő szert használtak sóoldat helyett, és a beteg meghalt.

Fokozatosan teljesen betiltják a dohánytermékek értékesítését Nagy-Britanniában – Elfogadta a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvényének tervezetét a londoni parlament

2024. May. 31.

Elfogadta második olvasatban a londoni parlament a dohánytermékek vásárlásának fokozatos betiltásáról szóló törvénytervezetet. A készülő törvény, amelynek tervezetét Rishi Sunak miniszterelnök tavaly ősszel terjesztette elő, büntetendő cselekménnyé nyilvánítja dohánytermékek eladását azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek. Az indítványól még döntenie kell a parlament felső kamarájának, a Lordok Házának, majd a részletes, harmadik olvasatbeli...

The post Fokozatosan teljesen betiltják a dohánytermékek értékesítését Nagy-Britanniában – Elfogadta a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvényének tervezetét a londoni parlament appeared first on Jogi Fórum.

Előző 1/155

Bemutatkozás

Dr. Vajta Zsolt ügyvéd, felszámolási és vagyonfelügyeleti szakjogász vagyok.

Szakterületeim

Ebben a menüpontban szakterületeimről részletesen tájékozódhat.

Miért Pécs?

Pécs, Baranya Megye székhelye, a kultúra városa.