Ön jelenleg itt tartózkodik:  Hírek

Hírek

Alaptörvény-ellenes rendelkezés a földforgalmi szabályozásban! – Az Ab anyagi jogi többletkövetelményt semmisített meg!

2022. May. 23.

A termőföld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó érdemi, tartalmi előírásokat sarkalatos törvényben kell rögzíteni – szögezi le az Alkotmánybíróság III/866/2022. számú, jogszabályi rendelkezést megsemmisítő határozatában.  Az Alkotmánybíróság bírói kezdeményezésre indult eljárása során alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek végrehajtási, felszámolási vagy önkormányzati adósságrendezési eljárás keretében árverés útján történő értékesítésének szabályairól szóló 191/2014. (VII....

The post Alaptörvény-ellenes rendelkezés a földforgalmi szabályozásban! – Az Ab anyagi jogi többletkövetelményt semmisített meg! appeared first on Jogi Fórum.

Havi 3 napot maradhatnak otthon a nők Spanyolországban

2022. May. 19.

Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak.

Görögországban fogták el Bukarest korábbi főpolgármesterét

2022. May. 19.

Athénban vették őrizetbe Sorin Oprescut, Bukarest volt főpolgármesterét, akit pénteken több mint tíz év szabadságvesztésre ítélt jogerősen korrupcióért a bukaresti táblabíróság - közölte kedden a román rendőrség.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek értékesítése! – Májusban hatályba lépett az ingatlanpiac ‘slágerproblémáját’ megoldó jogszabálymódosítás

2022. May. 18.

Két héttel ezelőtt, szinte észrevétlenül született meg az a jogszabálymódosítás, amelynek révén megoldódhat az ingatlanpiac egyik „slágerproblémája”, a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítésének bonyolult folyamata. A változások május 2-án hatályba léptek, így már a piac szereplőin a sor, hogy a gyakorlatban is alkalmazzák az új rendelkezéseket. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője segít megérteni a változást. Ami...

The post Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek értékesítése! – Májusban hatályba lépett az ingatlanpiac ‘slágerproblémáját’ megoldó jogszabálymódosítás appeared first on Jogi Fórum.

Jogszabálymódosítás: egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek értékesítése

2022. May. 17.

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda közleményében.

Bizonytalan alperes, keveredő pertípus

2022. May. 13.

Az alperes személyének tisztázatlansága, az eljárás formájának és a per típusának keveredése az ítélet hatályon kívül helyezésére vezető súlyos jogszabálysértés, amely az elsőfokú eljárás lényeges szabályai megszegésének minősül – a Kúria eseti döntése.

Közel 600 millió forintot csalt el kollégáitól és ismerőseitől egy vezető bíró! – Az ügyészség vádiratában végrehajtandó szabadságvesztést indítványoz

2022. May. 12.

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a korábban egy kerületi bíróságon elnökhelyettesként, majd csoportvezetőként dolgozó, 2019 júliusa óta nyugdíjban lévő bíró ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – közölte a főügyészség szerdán. A vádirat lényege szerint a volt bíró a megnövekedett anyagi terhei miatt...

The post Közel 600 millió forintot csalt el kollégáitól és ismerőseitől egy vezető bíró! – Az ügyészség vádiratában végrehajtandó szabadságvesztést indítványoz appeared first on Jogi Fórum.

Új elsőfokú eljárás lesz a pécsváradi polgármester elleni büntetőügyben

2022. May. 11.

A Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Szekszárdi Törvényszék elsőkokú ítéletét, egyben a bíróságot új eljárásra utasította abban az ügyben, amelyben több vádlottra - köztük Zádori János, Pécsvárad 2014 óta hivatalban lévő független polgármesterre - szabadságvesztést szabtak ki tavaly nyáron.

Alaptörvény-ellenes mulasztás a pótmagánvád szabályozásában – Az Ab jogalkotásra hívta fel az Országgyűlést!

2022. May. 10.

A Be. nem szabályozza a pótmagánvádló azon mulasztásának jogkövetkezményét, amikor a másodfokú eljárásban megszűnt jogi képviseletéről a bíróság felhívására a kitűzött határidőben nem gondoskodik. Nincs olyan rendelkezése a törvénynek, amelyet a pótmagánvádló mulasztása kapcsán a bíróság az eljárás folytatásában segítségül hívhatna – szögezi le az Alkotmánybíróság III/3684/2021. számú, jogalkotói mulasztás megállapításáról szóló határozatában. Nincs olyan...

The post Alaptörvény-ellenes mulasztás a pótmagánvád szabályozásában – Az Ab jogalkotásra hívta fel az Országgyűlést! appeared first on Jogi Fórum.

Már csak két hónapig érvényesek a járvány alatt lejárt okmányok

2022. May. 06.

Június 30-ig érvényesek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt személyi igazolványok, a jogosítványok, útlevelek és a forgalmi engedélyek.

Előző 1/113

Bemutatkozás

Dr. Vajta Zsolt ügyvéd, felszámolási és vagyonfelügyeleti szakjogász vagyok.

Szakterületeim

Ebben a menüpontban szakterületeimről részletesen tájékozódhat.

Miért Pécs?

Pécs, Baranya Megye székhelye, a kultúra városa.