Ön jelenleg itt tartózkodik:  Hírek

Hírek

Felfüggesztett büntetést kapott az orvvadász

2019. April. 23.

A Tapolcai Járásbíróság 2019. április 17-én kihirdetett ítéletével lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint orvvadászat bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért őt két év – végrehajtásában négy évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

Az EU hatékonyabb védelmet biztosít az uniós jog megsértését bejelentőknek

2019. April. 18.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta azt a szabályozást, amely a jövőben nagyobb védelmet biztosít a munkavégzés során tapasztalt, az európai uniós szabályozást sértő törvénytelenségeket vagy kárt okozó cselekményeket bejelentők számára - közölte az uniós parlament kedden.

AB: méltányossági döntések esetében is szükséges a hatékony jogorvoslat

2019. April. 17.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 2018. január 1. és 2018. december 31. között hatályos 44. § (3) bekezdése alaptörvény-ellenes volt, ezért az a folyamatban lévő ügyekben nem alkalmazható. A döntéshez párhuzamos indokolást csatolt Pokol Béla.

A nevelőszülőt is megilleti láthatási jog

2019. April. 16.

A nevelőszülőt is megilleti a kapcsolattartás egy olyan gyerekkel, akit hosszú évekig ő nevelt. Hiába került vissza a gyerek a biológiai szüleihez, a korábbi nevelőszülője jogosult a vele való kapcsolattartásra. A nemzeti bíróságoknak nem elég formálisan alkalmaznia a jogszabályokat, hanem a valós helyzetet figyelembe véve, azt is mérlegelniük kell, hogy mennyire szoros kapcsolat alakult ki a nevelőszülő és a nevelt gyermek között.

AB: jogosan vették el az oltásellenes szülőktől gyermeküket

2019. April. 14.

Aki megfosztja a gyermekét a kötelező védőoltásoktól, az a gyermek fejlődését veszélyezteti – mondta ki az Alkotmánybíróság.

Megkapta a 4,9 milliós kártérítést az Olaszliszkán meglincselt tanár családja

2019. April. 12.

Szögi Lajos családjának 46 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság, amit eddig a börtönben ülő elkövetőktől nem tudtak elvenni a végrehajtók, mert nem volt vagyonuk. Az elsőrendű vádlott most megkapott, 4,9 millió forintos sérelemdíját utalták át az elhunyt hozzátartozóinak.

Rendőrvideó uniós bírósági megítélése

2019. April. 11.

Az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának Sergejs Buivids ügyében[1] hozott ítéletét ismertetjük, mely egy rendőrségi eljárás során rendőrtisztekről készült videofelvétel közzétételének kérdéseit vette górcső alá.

Hogyan felel a munkáltató a munkahelyi balesetért?

2019. April. 10.

A Munka Törvénykönyvének XIII. fejezete rendelkezik a munkáltatói kártérítésről. Cikkünkben a hatályos bírósági gyakorlaton keresztül ismertetjük a munkáltató kárfelelősségét üzemi baleset bekövetkezése esetén.

Ab: érvényes a túlóratörvény

2019. April. 09.

Nem állapítható meg közjogi érvénytelenség a munka törvénykönyvének a parlament 2018. december 12-ei ülésnapján elfogadott módosítása és a közigazgatási bíróságokról szóló törvény kapcsán - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden, nyilvános ülésen kihirdetett határozatában.

Beérett a tízéves reform az EJEB ítéletek átültetésénél

2019. April. 08.

Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának (Bizottság) jelentése szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéleteinek a tagállami jogba való átültetése érdekében bevezetett reformok sikerrel jártak.

Előző 1/62

Bemutatkozás

Dr. Vajta Zsolt ügyvéd, felszámolási és vagyonfelügyeleti szakjogász vagyok.

Szakterületeim

Ebben a menüpontban szakterületeimről részletesen tájékozódhat.

Miért Pécs?

Pécs, Baranya Megye székhelye, a kultúra városa.