Ön jelenleg itt tartózkodik:  Hírek

Hírek

A polgári engedetlenség nem a munkabeszüntetés törvényes eszköze az Ombudsman szerint

2023. September. 26.

A pedagógusok munkabeszüntetése polgári engedetlenség formájában, valamint annak tudomásulvétele az érintett gyermekek jogaival kapcsolatosan visszásságot idézhet elő, ezért jogellenes - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) hétfőn.

Szigorú uniós szabályok korlátozzák a hozzáadott mikroműanyagok használatát – Az intézkedések első csoportja 20 napon belül hatályba lép

2023. September. 26.

A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozását célzó szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében – közölte a brüsszeli testület. A bizottság szerint az új szabályok révén mintegy félmillió tonna mikroműanyag környezetbe jutását lehet majd megakadályozni. A szabályok tiltják a mikroműanyagok és olyan termékek értékesítését, amelyekhez szándékosan adtak hozzá mikroműanyagokat,...

The post Szigorú uniós szabályok korlátozzák a hozzáadott mikroműanyagok használatát – Az intézkedések első csoportja 20 napon belül hatályba lép appeared first on Jogi Fórum.

A közérdekű adatok megismerése és az adatigénylés teljesítésének jogszerű korlátozása

2023. September. 26.

A közérdekű adatok megismerhetőségét megalapozó jogszabályok a közügyek átláthatóságának biztosítékai. De mely adatok közérdekűek? Ki és milyen eljárás mentén ismerhet meg közérdekű adatot? Ki és milyen indokkal korlátozhatja a közérdekű adat nyilvánosságát? Milyen indokkal indítható per az adatkezelő ellen, és melyek a kiadás megtagadásának tipikus indokai? A közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez és...

The post A közérdekű adatok megismerése és az adatigénylés teljesítésének jogszerű korlátozása appeared first on Jogi Fórum.

Köteles-e a bíróság tájékoztatni az utazót díjmentes elállási jogáról? – EuB döntés utazási szerződéssel kapcsolatban!

2023. September. 25.

Utazási csomagra vonatkozó szerződés rendkívüli körülményekre tekintettel való felmondása esetén a nemzeti bíróság bizonyos feltételek mellett hivatalból tájékoztathatja az utazót díjmentes elállási jogáról – szögezi le az Európai Unió Bírósága C-83/22. számú Tuk Tuk Travel ügyben hozott ítéletében. 2019 októberében egy utazó utazási csomagot vásárolt a Tuk Tuk Travel utazásszervezőtől két személy részére Vietnamba és...

The post Köteles-e a bíróság tájékoztatni az utazót díjmentes elállási jogáról? – EuB döntés utazási szerződéssel kapcsolatban! appeared first on Jogi Fórum.

Igazságügyi szakértő a vádlottak padján – Osztályvezető főorvos vesztegetett hatósági eljárásban

2023. September. 25.

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott egy büntetőügyben, amelyben egy osztályvezető főorvost  hatósági eljárásban elkövetett vesztegetés bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével vádol az ügyészség. A vádirat szerint 2019-ben szexuális erőszak bűntettének gyanúja miatt nyomozás volt folyamatban egy olyan ügyben, amelyben a feljelentő azt állította, hogy kiskorú gyermekét annak édesanyja és ismeretlen személyek 2017-ben szexuálisan zaklatták....

The post Igazságügyi szakértő a vádlottak padján – Osztályvezető főorvos vesztegetett hatósági eljárásban appeared first on Jogi Fórum.

Az egyenlő díjazás és az átlátható bérezés szabályai a 2023/970/ EU irányelv alapján

2023. September. 25.

2023. május 17.-én kihirdetésre került a 2023/970/EU irányelv, amely a férfiak és nők egyenlő vagy egyenlő értékű munkáért járó egyenlő díjazása elve alkalmazásának a bérek átláthatósága és végrehajtási mechanizmusok révén történő megerősítéséről szól. Az irányelv tartalma egyértelműen követi az uniós jogfejlődést, így számos olyan rendelkezést tartalmaz, melyet az Európai Unió Bíróságának (továbbiakban: EuB) gyakorlata az elmúlt években kimunkált. Az irányelvet a tagállamok 2026. június 7-ig kötelesek átültetni, azaz esetünkben a hazai jogalkotás is eddig köteles meghozni az idevonatkozó rendelkezéseket. Az előbbi implementációs határidőtől függetlenül a következetes EuB gyakorlat értelmében a tagállamoknak már most tartózkodniuk kell minden olyan rendelkezés meghozatalától, amely „komolyan veszélyeztetné” az irányelvben foglalt célok elérését. Az irányelv céljai és főbb tartalmi rendelkezéseit a jelen cikkben kerül összefoglalásra.

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét

2023. September. 20.

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) számítógépes rendszerét a múlt héten - erősítette meg a hágai testület közleményben szerdán a NOS holland hírportál értesülését.

Januártól kötelező erejű, azonnal végrehajtható döntést hozhatnak a Békéltető Testületek – Változik a fogyasztóvédelmi törvény!

2023. September. 20.

Gyorsabbá és szélesebb körben elérhetővé teszik a fogyasztóvédelmi jogviták perek és ügyvédi közreműködés nélküli rendezésének lehetőségét a fogyasztóvédelmi törvény módosításai. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Fogyasztóvédelmi Referens Egyesület (FORE) és a Budapesti Békéltető Testület (BBT) közös konferenciáján a 2024. január 1-vel életbe lépő változásokról tájékoztatták az érdeklődőket fogyasztóvédelmi szakemberek, emellett a Booking.com botrány...

The post Januártól kötelező erejű, azonnal végrehajtható döntést hozhatnak a Békéltető Testületek – Változik a fogyasztóvédelmi törvény! appeared first on Jogi Fórum.

Ellökte a kezét megfogó iskolaőrt, felfüggesztett börtönre ítélték

2023. September. 19.

A bíróság 1 év - végrehajtásában 2 évre felfüggesztett - börtönre ítélt egy 27 éves nőt, aki a vele szemben intézkedő iskolaőrre támadt, miután megzavart egy tanítási órát és indulatosan viselkedett egy tanárral - közölte a Fővárosi Főügyészség.

Előző 1/135

Bemutatkozás

Dr. Vajta Zsolt ügyvéd, felszámolási és vagyonfelügyeleti szakjogász vagyok.

Szakterületeim

Ebben a menüpontban szakterületeimről részletesen tájékozódhat.

Miért Pécs?

Pécs, Baranya Megye székhelye, a kultúra városa.